Hittestress...

zo houdt Jill het koel in huis!

Jill en Jelle wonen sinds kort op de Zeedijk, ieder in een ander monumentaal pand. En ze hebben een missie: hun appartementen moeten zo duurzaam mogelijk worden. Ze gaan energie besparen, afval scheiden, en de gasketel vervangen door infraroodverwarming en luchtwarmtepompen. Ben jij benieuwd hoe ze dit doen? In de vorm van blogs houden ze je op de hoogte en delen ze al hun tips! Lees hier de zesde blog van Jill, waarin ze test of ze haar warmtepomp ook kan gebruiken om haar appartement te koelen.

Green Light District - IMG_7565greenlightbasicedit

Hoog zomer

Ik ben stiekem wel benieuwd of mijn openhartigheid over mijn ‘groene vingers’ in mijn vorige blog jullie geïnspireerd heeft. Mijn courgette en tomaat gaan in ieder geval lekker, en de basilicum lijkt het nu ook eindelijk goed te doen. Is de huidige warmte toch ergens goed voor! Daarover gesproken, hoe gaat de hittegolf jullie af?! Hopelijk biedt deze blog jullie wat verkoeling. Bij mij was het nog even spannend, want dit werd hét moment om te gaan koelen met de warmtepomp. Ik moet zeggen, dat experimentele stukje zorgt voor voldoende amusement! Maar nog belangrijker, ik heb weer veel geleerd. Lees hieronder alles over mijn ervaring met de warmtepomp en wat je zelf kunt doen tegen de hitte.

Green Light District - thermosstaat error

Error op de thermostaat

Even terug naar begin dit jaar. Herinneren jullie je nog dat mijn thermostaat is vervangen ergens in maart? Ik kreeg toen een slimmere thermostaat die ook via een app aangestuurd kon worden. De thermostaat is verbonden aan de warmtepomp waarmee ik mijn appartement in de winter verwarm. Daardoor heb ik geen aardgas meer nodig om mijn appartement te verwarmen. Super handig, maar niet als het internet er de halve tijd uit ligt en daardoor de thermostaat op error springt. Maar dat was niet het enige, deze dame was weer iets te nieuwsgierig en heeft kort na de plaatsing van de thermostaat wat zitten prutsen. Ik kon het namelijk niet laten om het hele menu en de instellingen van de thermostaat uit te pluizen. Nu is dat nog niet per se erg, maar blijkbaar heb ik toen iets gewijzigd wat niet meer door mijzelf hersteld kon worden. Na duizend keer resetten en met de naderende zomerhitte moest ik er toch aan toegeven: ik had een installateur nodig. Er was blijkbaar een grotere error in de warmtepomp ontstaan waardoor het hele circuit in error stond, daarnaast bleek de koelfunctie uit te staan! Maar goed dat ik die installateur het hemd van zijn lijf had gevraagd, anders had hij dat niet eens gecontroleerd.

Green Light District - IMG_8121

Passief koelen: de meest duurzame manier om het koel te houden in huis!

Nu kon het koelexperiment eindelijk beginnen, en wat een geluk, een week later was hij er: de hittegolf. Wie had dat gedacht dat ik daar nog eens blij van zou worden. Ik laat mezelf altijd geloven dat ik stiekem de hitte wel goed kan verdragen en niet actief hoef te koelen. Actief koelen betekent dat je energie gebruikt om kou op te wekken, bijvoorbeeld met airconditioning. Ik heb juist een hekel aan airconditioning, persoonlijk vind ik dit vaak overbodig en zelfs te koud. Maar in deze situatie kan ik er natuurlijk niet omheen en ben ik zowat verplicht om met de warmtepomp te experimenteren. Voordat ik jullie over mijn eerste koelervaring ga vertellen wil ik eerst wat tips geven om zo min mogelijk actief te hoeven koelen. Want ja, passief koelen (geen extra energie gebruiken) is veel duurzamer.

 1. Laat het ‘s nachts waaien!
  Kun jij ramen en deuren tegenover elkaar open zetten? Maak dan gebruik van nachtkoeling door alles open te gooien op het moment dat het afgekoeld is. Misschien dat je dat ’s nachts minder prettig vindt omdat je je dan niet veilig voelt. Maar zet dan in ieder geval ’s ochtends nog even alles open voordat de hitte weer start.
 2. Houd overdag de warmte buiten
  Houd overdag (zeg na 10.00) alle ramen en deuren gesloten om de warme lucht zoveel mogelijk buiten te houden. Als je de hele dag thuis bent is dit natuurlijk niet zo goed voor de luchtkwaliteit, omdat er geen verse lucht wordt aangevoerd. In dat geval zou ik toch voor verse (warme) lucht kiezen, met name als je met meerdere personen zit i.v.m. de huidige gezondheidsrisico’s.
 3. Schaduw is je vriend
  Probeer de directe zoninstraling zo veel mogelijk te beperken. Zonwering aan de buitenkant van je huis werkt het beste. Woon je net zoals ik in een monument of beschermd stadsgezicht, dan is dit natuurlijk niet zo gemakkelijk te doen. Zelf houd ik daarom vooral mijn gordijnen dicht. Daarnaast heb ik op mijn balkon een schaduwdoek gespannen waardoor ik (en mijn planten) minder last hebben van de zon.
 4. Green up your space!
  Over planten gesproken, wist je dat een groene gevel en een groen dak ook veel verkoeling kunnen bieden? Heb jij een plat dak of een geschikte gevel, aarzel dan niet om deze te vergroenen. Niet alleen helpt het jou, maar het is ook beter voor de biodiversiteit en de klimaatbestendigheid van de omgeving! Als je net als ik in postcodegebied 1012 woont kun je zelfs een gratis dakadvies aanvragen om te kijken of jouw dak geschikt is.
Green Light District - ventilator

Actief koelen: hoe doe je het duurzaam?

Deze dagen is iedereen op zoek naar verkoeling. Het beste is natuurlijk om je kleding en activiteiten op deze temperaturen af te stemmen (ga dus niet in lange kleding een ovengerecht maken). Maar helaas gaat dit niet altijd. Plus op een bepaald moment is de hitte zo doorgetrokken dat passief koelen ook niet meer veel doet. Dat is het punt dat iedereen toch actief gaat koelen.

 1. Ventilatorfeestje!
  Het helpt bijvoorbeeld om simpel gebruik te maken van een ventilator. Door de luchtstroom langs je lichaam kun je namelijk je warmte beter kwijt, waardoor dit verkoelend zal werken. Als dit niet genoeg is helpt het ook om een koude of bevroren fles water achter de ventilator te zetten zodat de lucht lokaal ook nog koel is.
 2. Frisse lucht is geen verse lucht
  Een heel populaire manier van koelen is tegenwoordig airconditioning. Dit is heel effectief om snel af te koelen, maar kan ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Een airco koelt namelijk de lucht binnen af, maar brengt verder geen verse lucht binnen. Terwijl de gekoelde lucht wel vaak als verse lucht ervaren wordt. Kortom, heel misleidend dus. Met name als je met veel verschillende mensen in een ruimte zit kun je beter kiezen voor iets meer warmte en voldoende luchtverversing!
 3. Warmtepomp? Nee, koudepomp!
  In mijn geval maakt de warmtepomp koud water aan die door de convectoren gestuurd wordt. Maar dit is niet voldoende. Er is namelijk onvoldoende luchtbeweging om deze kou af te geven aan de binnenlucht. Daarvoor gebruik ik mijn ventilatoren, die brengen de luchtstroom langs de koude lamellen van de convectoren, waardoor de koude lucht zich beter verspreidt door mijn appartement. Mijn eerste ervaring? De warmtepomp koelt goed, maar doordat mijn ventilatoren niet goed aan gingen kon de convector zijn kou niet goed kwijt. Heel simpel gezegd betekent dat, dat de lucht condenseert onder de convector waardoor er ’s ochtends een heus zwembad in mijn appartement was ontstaan. Ik zal dus even moeten kijken hoe ik die ventilatoren aan kan krijgen en houden.

Hittegolf overleven

Ik ga deze week nog even door met experimenteren. Want ik geef nog niet op, koelen kan mijn warmtepomp en koelen zal hij. Voor jullie blijft mijn advies, blijf kalm, kies luchtige en koele kleding en probeer zo veel mogelijk de hitte in huis buiten te houden. Plus vergeet niet voldoende te ventileren, want verse lucht is mega belangrijk!

Green Light District - IMG_7525newedit

Neem contact op met Jill!

Jill geeft advies over het verduurzamen van huizen

Ben je benieuwd of een warmtepomp ook iets voor jou is? Wil je meer tips over zonwering bij monumentale panden of andere manier om de hitte buiten de deur te houden? Mail Jill dan via info@greenlightdistrict.nu