Jill gaat vergroenen!

Jill en Jelle wonen sinds kort op de Zeedijk, ieder in een ander monumentaal pand. En ze hebben een missie: hun appartementen moeten zo duurzaam mogelijk worden. Ze gaan energie besparen, afval scheiden, en de gasketel vervangen door infraroodverwarming en luchtwarmtepompen. Ben jij benieuwd hoe ze dit doen? In de vorm van blogs houden ze je op de hoogte en delen ze al hun tips! Lees hier de vijfde blog van Jill.

Green Light District - IMG_7565greenlightbasicedit

Even genoeg gekletst over mijn warmtepomp. Weet je nog dat ik vertelde dat ik een groen balkon wil creëren. Je bent vast benieuwd hoe mij dit af gaat. Niet dat ik zo’n groene vingers heb. Maar die probeer ik dan ook maar gelijk te kweken. Ik ben namelijk vast niet de enige die af en toe met z’n planten ruziet. Mijn idee: ik deel vandaag mijn bloopers zodat jij je beter voelt over jouw skills en alleen maar meer wilt vergroenen. Want opgeven doen we niet!

Groene vingers

Over groene vingers gesproken. Zonder mijn blogmaatje Jelle denk ik dat mijn planten het nog zwaarder zouden hebben. Hij is voor velen een persoonlijk plantendokter, zo ook voor mij. Je zou denken dat hij eigenlijk veel beter deze blog kan schrijven. Maar ik wil juist laten zien dat je fouten mag maken. Geef jezelf vooral de ruimte om te experimenteren. Want het blijft zo mooi om zo’n organisme te zien groeien. De transformatie die mijn planten inmiddels al door hebben gemaakt geven mij elke keer weer een glimlach. Zo kwam ik vorige week terug van een weekje in Limburg en was mijn courgette ineens gigantisch gegroeid en was mijn gember uitgeslagen!

Green Light District - courgette2
Courgette voor, courgette na, gember

Kweken maar!

Mijn eerste kweeksel ooit: een avocadoplant. Alhoewel de plant het iedere winter weer zwaar heeft omdat ik beperkt stook, maakt hij elke zomer weer een flinke groeispurt. Inmiddels is hij al bijna 5 jaar oud en begint de plant een echte boom te worden, de stengel begint namelijk te verhouten. Helaas groeit hij (nog) geen vruchten, als hij dat ooit al zal gaan doen… Vorig jaar heb ik een tweede avocado gekiemd. Helaas is deze nog niet hersteld van afgelopen winter. Was het in januari dan toch te koud in mijn appartement? Of heb ik het dan toch voor elkaar gekregen om hem te verzuipen, ik lees toch overal dat avocado planten van vochtige grond houden…

Green Light District - Avocado
Avocadoboompjes

Mijn grootste uitdaging dit jaar is het groot brengen van tomaat, peper, paprika en courgette planten. Ik startte zeer fanatiek en vulde de ene kweekbak na de andere. Ik dacht dat kruiden ook gemakkelijk op te kweken zouden zijn. Maar blijkbaar zijn mijn vingers daar nog niet groen genoeg voor. In de kweekbak groeide de kruiden steeds voorspoedig. Maar na het verpotten ging het ene na het andere kruid dood (verzoop, verdroogde of ging schimmelen). Vandaag heb ik daarom toegegeven aan mijn zwakte en heb ik maar een peterselieplant gekocht, nu maar een kijken of ik deze in leven kan houden.

Moesbalkon

Je zult vast denken, koop toch gewoon groente in de winkel. Maar het is toch zo veel mooier om het proces van een plant te mogen volgen? Ik wil ‘gewoon’ de zonne-energie thuis omzetten in eten. Om zo een klein beetje zelfvoorzienend te zijn en tevens de biodiversiteit in de stad te verhogen.

Eigenlijk voel ik me vooral verplicht om dit laatste een duwtje te geven. Behalve dat ik dit voorjaar bloemen voor de (wilde) bijen gezaaid heb tijdens de nationale zaaidag. Heb ik tevens een insectenhotel opgehangen. Want juist die bijen en insecten zijn zo belangrijk voor de natuur! Tot mijn grootste verdriet heb ik helaas nog weinig insecten gezien op mijn balkon… Mijn insectenhotel is dan ook nog helemaal leeg. Ook al probeer ik de bijen te verleiden met al mijn kweeksels en bloemen. Zouden die insecten soms in een Covid lock-down zitten?

Green Light District - Balkon Jill
Moesbalkon en eerste bij!

Alhoewel mijn avocado nog geen vruchten geeft beginnen mijn inspanningen wel vruchten af te werpen. De eerste bijen zijn inmiddels gespot, ik heb al rupsen gehad in mijn bijenplanten, en mijn peper- en paprikaplanten hebben al bladluizen gehad. Dat laatste is natuurlijk niet zo fijn, maar daardoor heb ik ook weer heel veel lieveheersbeestjes gezien… Misschien gaat mijn insectenhotel dan toch niet failliet. Wisten jullie trouwens dat er een nationaal bijenstrategie bestaat?! Wil je meer weten over deze zogenaamde ‘Bed and Breakfast for bees’ kijk dan snel op de website van de Rijksoverheid.

Bloopers

  1. Mijn grootste een veelgemaakte fout komt jullie vast bekend voor. Eerst een plant laten verdrogen en vervolgens verzuipen. Er zijn natuurlijk speciale plantenbakken met een speciaal watergeefsysteem. Maar dan krijg ik dus nooit die befaamde groene vingers. Mijn huidige tactiek: een vinger in de grond steken om te voelen hoe nat de aarde nog is. Daarnaast probeer ik het water tegenwoordig in de bloempot te schenken en niet gelijk op de aarde, om zo het risico op rotting te verkleinen. Voor al mijn kleine planten die te snel verzuipen werk ik met een kleine plantenspuit. In mijn zolderappartement hangt nogal snel droge lucht. Het helpt daarom tijdens warmere dagen om mijn planten ’s ochtends al nat te sproeien.
  2. Een andere stomme fout leek in eerste instantie een geniaal idee. Tijdens een van mijn vele thuiswerkdagen heb ik de kweekbak in de zon gezet. Ik had dit al een paar keer eerder gedaan met succes. Maar een hele middag werd de planten toch iets te veel. Pas ’s avonds kwam ik tot de ontdekking dat ik mijn kweekbak vergeten was en dat 99% letterlijk verdord was. Eeuwig zonde van de basilicum die het net zo goed deed.
  3. Ik heb ook al geleerd dat je heel voorzichtig moet zijn met het overplanten van kweeksels. Mijn poging om de tomaatplanten buiten uit te zetten was bijvoorbeeld een groot fiasco. Nog voordat ik de planten weer in de grond had staan was het duidelijk dat de planten het niet gingen redden. Ze hingen namelijk gelijk slap. De oorzaak: de plant had nog niet genoeg wortel geschoten. Wat betreft mijn courgetteplanten had ik zo’n 8 mooie planten gekiemd. Waarvan de een na de ander brak nog voordat ik ze wilde verpotten. Helaas heb ik er maar één over kunnen houden. Daarom heb ik er een nieuwe tactiek op los gelaten en heb ik nieuwe zaadjes gelijk buiten gezaaid. Waarvan er inmiddels twee goed op staan en me afgelopen week dus nog een geluksmomentje opleverde.

Doe het zelf!

Ondanks het feit dat ik nog veel fouten ga maken en afscheid zal moeten nemen van vele planten kan ik het echt aanraden. Het is zo lekker om met je handen in de grond te zitten en ik kan niet wachten om mijn eigen kweeksels te kunnen proeven. Maar dat niet alleen. Mij inspireerde het vooral om zelf creatief te zijn met dat wat ik heb:

  • Ik heb altijd geleerd dat je niet te snel dingen moet weggooien, want wie wat bewaard die heeft wat. Tip, sla niet te ver door, ik zit al af en toe op het randje. Zo kon ik een oude pallet (waar mijn laminaatvloer op geleverd was) upcyclen tot een volwaardig plantenbak. Hiervoor heb ik de pallet op zijn kant gezet en de riggels aan de onderzijde dicht gezet met wat reststukken laminaat. Vervolgens kwam het betonafval van mijn buitenmuur (boorresten van het gat voor de warmtepomp) ook weer goed van pas. Dit werden namelijk de pootjes om de pallet los te zetten van de grond. Anders zou de pallet natuurlijk zo wegrotten. Ik hoefde daarna alleen wat worteldoek in de bakken te nieten en klaar was Jill.
  • Mijn meest recente handigheidje: het onhandige balkonrek gebruiken om mijn kweeksels op te lijnen.
  • Mijn toekomstige doel: een regenwateropvang creëren om zo minder schoon drinkwater te gebruiken voor het bewateren van mijn planten. Momenteel maak ik al gebruik van het water dat in de goot van de buurman blijft staan, door de planten even een half uur in de goot van het buur pand te zetten. Maar het zou nog beter zijn als ik dit water op kan slaan voor de drogere periodes!
Green Light District - Jill7