Het weer is stuk

Jill en Jelle wonen sinds kort op de Zeedijk, ieder in een ander monumentaal pand. En ze hebben een missie: hun appartementen moeten zo duurzaam mogelijk worden. Ze gaan energie besparen, afval scheiden, en de gasketel vervangen door infraroodverwarming en luchtwarmtepompen. Ben jij benieuwd hoe ze dit doen? In de vorm van blogs houden ze je op de hoogte en delen ze al hun tips! Lees hier de blog van Jill.

Green Light District - IMG_7565greenlightbasicedit

Zoals jullie weten blog ik al een tijdje over mijn ervaring om duurzaam te wonen in de binnenstad van Amsterdam. Afgelopen jaar toen de warmtepomp geplaatst werd, was het een hele milde winter en hadden we te maken met flinke hitte in de zomer. Dit jaar is nog maar net gestart en we springen van het ene uiterste in het andere. Zo rolden we de afgelopen week van de schaatsen naar het picknickkleed in hetzelfde park! Hoe ging ik hier mee om in mijn appartement en wat is het effect op mijn energie gebruik? Lees snel verder…

De officieuze koudegolf

Toen de eerste berichten naar buiten kwamen over het koude weer was dit een hot topic in heel Nederland. De schaatsen werden weer massaal afgestoft een geslepen, want zou het dan eindelijk toch weer eens gaan gebeuren?! Ook ik deed mee aan de schaatsgekte, maar er was bij mij thuis nog een tweede hot topic aanwezig: zou de warmtepomp het aan kunnen? En wat voor invloed zou dit gaan hebben op mijn energierekening? Vorig jaar kwam ik namelijk uit op een gemiddelde elektriciteitsrekening van 20 euro per maand. Maar toen was de winter mild, werkte ik nog niet thuis en zat ik vanaf eind december een maand zonder verwarming. Voordat ik hier verder in duik zal ik eerst even uitleggen hoe ik binnenhuis bewust verwarm.

Green Light District - schaatsen 3

Stookgedrag

Hoogstwaarschijnlijk ben ik geen representatieve Nederlander qua stookgedrag. Zo zet ik mijn thermostaat niet snel hoger dan 19 graden. Ik draag ook altijd sloffen in huis en heb een heerlijke warme gebreide trui. Tijdens de koude week liet ik mijn thermostaat zelfs maximaal 17 graden aantikken: dan maar een dikkere trui, heerlijke sjaal en warm dekentje bij het thuiswerken! Immers, het warmteverlies tijdens koude dagen is veel groter en de warmtepomp is toch minder efficiënt. Maar niet alleen overdag houd ik er en strak regime op na. Elke avond gaat mijn thermostaat op tijd 2 graden naar beneden. Vaak ben ik dan actief genoeg in de keuken of lekker aan het rommelen dat ik het warm genoeg heb, of ik zit met een kop warme thee op de bank onder een dekentje. Kortom, tijdens de koude week ging mijn thermostaat gewoon terug naar 15 graden (echt waar!). Vervolgens staat de thermostaat zo ingesteld dat deze pas rond 9 á 10 uur in de ochtend weer 2 graden omhoog springt. Dan is de buitenlucht alweer wat opgewarmd, dus is de warmtepomp efficiënter. Tip: laat het temperatuur verschil tussen dag en nacht niet te groot worden. Vooral als je net zoals ik op een lagere temperatuur verwarmd is dit vaak niet duurzamer. Bovendien duurt het dan langer om het weer comfortabel genoeg te krijgen. 

Green Light District - Verwarming winter normaal
Stookprofiel normaal
Green Light District - Verwarming winter extra koud
Stookprofiel koude week

Warmte binnen halen/houden

Behalve dat ik een goed doorgewinterd stookgedrag erop na houd doe ik meer aan mijn duurzame huishouden. Zo maak ik graag gebruik van mijn dikke gordijnen. Zodra de schemering inzet gaan deze dicht om het koudeverlies door de ramen te minimaliseren (tip: gordijnen helpen vaak ook tegen tocht). Verder let ik erop dat de gordijnen niet voor mijn convectoren hangen zodat warmte ook echt mijn kamer in komt en niet op de ramen gericht staat. Overdag doe ik het tegenovergestelde, met name wanneer de zon er is, dan probeer ik zo veel mogelijk zonnewarmte te vangen. 

Nu heb ik niet zo’n grote woning en beschik ik slechts over twee verblijfsruimtes. Maar als jij wel een grotere woning hebt met meerdere ruimtes, dan is het heel verstandig om selectief te verwarmen. Zodat niet het hele huis verwarmd hoeft te worden, maar alleen de ruimte die jij op dat moment gebruikt. Door vervolgens de deur dicht te trekken in de ruimte die je aan het verwarmen bent zul je veel doelgerichter en efficiënter verwarmen. 

Green Light District - IMG_1245

Elektriciteitsgebruik

Nu zijn jullie natuurlijk razend benieuwd wat er zoal op mijn energierekening gebeurd is. Ik ben er even ingedoken, en om eerlijk te zijn valt het me alles mee. In de periode van 1 februari 2021 t/m 20 februari 2021 heb ik namelijk €57,50 elektriciteit gebruikt. Terwijl dit vorig jaar in de hele maand februari €43,50 bedroeg. Maar voor de scherpe lezers onder ons, de maand februari was nog niet voorbij op het moment van schrijven. Dit kan dus nog zomaar richting de €70 gaan deze maand. Kortom, ik verwacht een relatief verhoogd gebruik van grofweg 50% ten opzichte van vorig jaar. 

Green Light District - Februari 2020
Energiegebruik februari 2020
Green Light District - Februari 2021
Energiegebruik februari 2021

Koude-proof?

Of het hogere energiegebruik slecht is? Wat mij betreft niet. De warmtepomp heeft bewezen dat hij lekker blijft draaien, en eerlijk waar, ik heb het niet koud gehad tijdens het thuiswerken. Daarnaast was ik vorig jaar veel minder thuis gezien we toen nog naar kantoor mochten, dus ging de verwarming overdag niet echt aan. Plus, vorig jaar februari lag de gemiddelde buitentemperatuur op zo’n 7,2 graden, terwijl deze voor februari 2021 nog op 4 graden gemiddeld staat! 

Maar ach, wie weet hebben we nog wat picknickweer te gaan in de laatste dagen van februari en valt het energiegebruik de laatste dagen nog mee. Hoe dan ook, ik schat voor 2021 in dat mijn maandelijkse energiekosten van €20 richting €25-30 gaan. Dat vind ik niet eens zo heel slecht voor een koudere winter, inclusief het intensieve thuiswerken. Kortom, misschien is het weer wel stuk maar mijn warmtepomp gelukkig niet! Ik ben benieuwd wat de rest van het jaar nog voor inzichten te bieden heeft, jij ook?

Green Light District - IMG_7525newedit

Neem contact op met Jill

Jill geeft advies over het verduurzamen van monumentale panden.