Wat is duurzamer: een apparaat leasen of kopen?

Jill en Jelle wonen sinds kort op de Zeedijk, ieder in een ander monumentaal pand. En ze hebben een missie: hun appartementen moeten zo duurzaam mogelijk worden. Ze gaan energie besparen, afval scheiden, en de gasketel vervangen door infraroodverwarming en luchtwarmtepompen. Ben jij benieuwd hoe ze dit doen? In de vorm van blogs houden ze je op de hoogte en delen ze al hun tips! Lees hier de vijfde blog van Jelle.

Green Light District - IMG_7533newedit

Ik ben Jelle en sinds kort woon ik net als Jill op de drukke Zeedijk, middenin in het Green Light District! Ik ben hier gaan wonen in een van de historische panden die we als onderdeel van dit nieuwe project verduurzamen, met het doel het oudste gedeelte van de stad een duurzame opkikker te geven. Dit jaar ervaar ik zelf aan den lijve wat dit betekent. Daarvoor is mijn appartement van het gas gehaald. Over het algemeen wordt gas gezien als minder duurzaam en wordt er gezocht naar alternatieven om een huis te verwarmen. De komende maanden neem ik jullie aan de hand van mijn blog mee in mijn avonturen, kom je erachter hoe het is om gasloos te wonen en geef ik je tips hoe ook jij je huis kunt verduurzamen.

In deze blog onderzoek ik of het duurzamer is om een huishoudelijk apparaat te leasen of te kopen.

Green Light District - Duurzaam-wonen-de-afwas-2048x1536

Misschien toch een vaatwasser

Ik zit sinds mijn vorige blog nog altijd in dubio. Uit duurzaamheidsoverwegingen én vanwege de hoge investering had ik besloten om niet te kiezen voor een vaatwasser, en old-fashioned met de hand af te wassen. Toch overweeg ik nu om een vaatwasser te nemen. Ik wil hem niet kopen, ook niet tweedehands, maar leasen. Voor een vast bedrag per maand krijg je een energiezuinige vaatwasser inclusief verhuisservice, onderhoud en gebruiksadvies.

Green Light District - Afbeelding 2

In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen in mijn overwegingen voor het wel of niet nemen van een vaatwasser. Ik heb met name gekeken naar het energiegebruik en watergebruik van een vaatwasser en het verschil met de handwas. In mijn geval gebruik ik een aantal liter water per wasbeurt meer dan wanneer ik een afwasmachine in huis zou hebben maar ben ik qua energiegebruik momenteel zuiniger uit. De verrassing was dat het verschil maar heel klein was en je dus niet uit duurzaamheidsoverwegingen voor de een of ander hoeft te kiezen. Het is puur een kwestie van comfort. Mijn beslissing was toen om geen honderden euro’s uit te geven voor een vaatwasser.

Circulaire en duurzame economie

Het leasen of huren van apparatuur krijgt met oog op duurzaamheid en een circulaire wereld steeds meer draagvlak. Allerlei producten en apparatuur worden as-a-service aangeboden. In ruil voor een relatief klein bedrag per maand kan je koptelefoons, fietsen, bedden en zelfs spijkerbroeken leasen. Dit geldt al een tijdje voor huishoudelijke apparatuur, waaronder wasmachines, drogers, koelkasten en sinds kort ook voor vaatwassers.

De huidige wegwerpmaatschappij is een belangrijke beweegreden om voor een leasecontract te kiezen. Jaarlijks wordt namelijk voor 50 miljoen ton aan elektronica weggegooid. Deze elektronica zit ook in vaatwassers en wasmachines. Het aanbieden van een apparaat als een service creëert voor producenten een reden om in te zetten op een apparaat dat lang meegaat en dat gemaakt is van materialen die aan het einde van de levensduur goed of zelfs volledig kunnen worden hergebruikt, waardoor het materiaal geen waarde verliest en daardoor niet eindigt als afval. Als consument zorgt dit ervoor dat zeer zuinige modellen van hoge kwaliteit toegankelijk zijn zonder een eenmalige hoge investering.

Green Light District - Afbeelding 3

Zelf heb ik toen ik op mezelf ging wonen gekozen voor het aanschaffen van een energiezuinige koelkast maar vond ik het wel erg pittig om ook direct een energiezuinige wasmachine aan te schaffen. Ik heb toen voor gekozen om de wasmachine te leasen waardoor ik nu een prettige wasmachine heb staan met energielabel A+++ -30%. Voor het gebruik van deze duurzame wasmachine betaal ik €16,- per maand.

Duurder dan kopen

Als je twijfelt of je een apparaat wilt kopen of leasen, kun je op een aantal punten letten. Allereerst is van belang hoe lang je verwacht gebruik te gaan maken van het apparaat. In mijn geval verwacht ik dat ik niet langer dan 1 à 2 jaar in dit huis te blijven wonen. Het zou zomaar kunnen dat mijn volgende huis al een vaatwasser heeft of dat ik graag een inbouwvaatwasser wil plaatsen. In elk geval is de kans groot dat mijn woonwensen in de komende 2 jaar gaan veranderen en dat mijn wensen voor de vaatwasser daarmee ook veranderen.

Wanneer we bij het voorbeeld van een vaatwasser blijven mag je ervan uitgaan dat deze 12 tot 13 jaar meegaat. Een vaatwasser lease je gemiddeld voor €10 – €22 per maand, afhankelijk van het type en de looptijd van het contract. Er zijn contracten waarbij je iedere maand kunt opzeggen, na een jaar kan opzeggen of pas na 6 jaar kan opzeggen. Kijk dus goed naar de kleine letters in de voorwaarden. Hoe langer je contract loopt, des te lager het bedrag dat je per maand betaalt.
Jaarlijks betaal je voor het leasen van een vaatwasser dus €120,- tot €260 euro. Een nieuwe energiezuinige vaatwasser is te krijgen voor €550. Het leasen van een vaatwasser is na 2 tot 4 jaar vele malen duurder dan het aanschaffen van een vaatwasser.

De beslissing

Ik besloot dan dus toch dat ik voor de komende paar jaar in dit huis een vaatwasser wil. Totdat ik contact opnam met mijn verhuurder over de aansluiting. In mijn woning blijkt nog geen aansluiting te zitten voor een vaatwasser. De verhuurder gaf aan dat hij niet van plan is een aansluiting aan te leggen in mijn woning, en dat wanneer ik een vaatwasser wil, ik de aansluiting door een installateur moet laten plaatsen op eigen kosten. Daarmee wordt de totale investering om een vaatwasser te nemen, of ik het nou lease of koop, toch weer een stuk duurder. Nu is dus de vraag of het alsnog doorgaat of dat ik toch bij de handwas blijf. Eerst ga ik eens uitzoeken wat er moet gebeuren om de vaatwasser te kunnen aansluiten, misschien zou ik dit zelf nog wel kunnen, met hulp van voldoende internet tutorials.

Dus, is een lease wasmachine een geschikte oplossing om geen prijzige energiezuinige vaatwasser aan te schaffen om thuis de afwas niet meer met de hand te doen?

Dat ligt er wat mij betreft volledig aan hoe lang je een vaatwasser wil hebben en of je momenteel budget beschikbaar hebt om in een vaatwasser te investeren. Wanneer je maar voor een paar jaar een vaatwasser wil nemen dan is een hoge kwaliteit leasevaatwasser een goede keuze. Hiervoor krijg je het gemak van een vaatwasser, lage energiekosten en relatief lage maandlasten, in plaats van hoge aanschafkosten. Het is dus van belang om goed voor jezelf na te gaan wat je overwegingen zijn om voor een leaseapparaat te kiezen. In mijn situatie lijkt leasen toch een interessante keuze.

Green Light District - IMG_7352newedit_1

Neem contact op met Jelle!

Jelle is bewoner van een aardgasvrij pand op de Zeedijk

Lees verder