Ready? Set. GO!

Jill en Jelle wonen sinds kort op de Zeedijk, ieder in een ander monumentaal pand. En ze hebben een missie: hun appartementen moeten zo duurzaam mogelijk worden. Ze gaan energie besparen, afval scheiden, en de gasketel vervangen door infraroodverwarming en luchtwarmtepompen. Ben jij benieuwd hoe ze dit doen? In de vorm van blogs houden ze je op de hoogte en delen ze al hun tips! Lees hier de derde blog van Jill.

Green Light District - IMG_7565greenlightbasicedit

Jullie hadden het vast al begrepen uit Jelle’s blog, maar het is gelukt. Beide appartementen zijn nu aardgasvrij! Ben jij benieuwd hoe dit verlopen is, lees dan snel verder. Ik kan alvast verklappen, een goede planning is het halve werk.

De gaskraan gaat dicht!

In december werd het ineens serieus. De installaties werden besteld en 21 december kwamen ze de gaskraan dichtdraaien. In tegenstelling tot Jelle had ik iets meer geduld nodig. Er kwam namelijk al snel genoeg bericht dat mijn warmtepomp op z’n vroegst in de eerste week van januari geleverd kon worden. No surprise there, aangezien zo’n systeem met attributen niet op de voorraadplank van de leverancier ligt. Bij Jelle hadden de installateurs in drie dagen de radiatoren omgeruild voor infraroodpanelen, nog voordat de gaskraan dicht ging. Bij mij duurde dit wel drie weken na de levering. Waardoor ik ruim een maand zonder verwarming zat. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het kwam mij stiekem wel goed uit dat de eerste wintermaand niet zo koud was… Ik heb in ieder gevel nog nooit zo’n lage energierekening gehad in een wintermaand, is dat niet duurzaam?

De installatie van de warmtepomp

Afijn, ik ga hier niet zielig doen over het feit dat ik langer in de ‘kou’ heb gezeten dan gepland. Jullie willen vast meer weten over de werkzaamheden die er zoal bij kwamen kijken tijdens de transitie. Op 3 januari begon het allemaal. Om 7.00 ’s ochtends stond er een verhuislift klaar om de hele installatie op vier hoog naar binnen te hijsen. Ineens stond mijn hele woonkamer, lees 12 m2 onder een schuin dak, vol met een warmtepomp installatie. Alleen al het binnendeel is zo groot als een koelkast. Maar goed dat de convectoren toen nog niet geleverd waren, die hadden namelijk niet meer in mijn woonkamer gepast.

Die eerste week hebben ze in de twee dagen de hoofdonderdelen van de installatie op z’n plek gezet en de radiatoren verwijderd. Uiteindelijk werden drie weken later de convectoren geleverd. In nog een extra drie dagen werd de installatie

compleet gemaakt. Zo werd het binnendeel van de warmtepomp met het buitendeel verbonden via een koof onder in het dakvlak. Helaas moesten ze ook nog door de leidingschacht van het appartementencomplex. Om hier goed bij te kunnen moest er een gat naar de leidingschacht gemaakt worden. Maar al die gaten waren niet voor niets, want alles paste precies! Inmiddels is het binnendeel alweer mooi weggewerkt achter een kast, zijn alle gaten weer dichtgezet en heb ik alles weer mooi wit gemaakt.

Green Light District - IMG_4119

De warmtepomp draait!

Sinds 24 januari is het dan eindelijk zo ver, de warmtepomp draait: mijn eigen persoonlijke ‘housewarming’. Al geef ik toe, een warmtepomp is niet zo gezellig als 12 vrienden op 15m2 maar toch zeker zo warm. Jacco, de installateur, had namelijk die dag samen met een installateur van ATAG de thermostaat ingeregeld, en wel op 20°C! Dat was weer even wennen.

Het installeren van de warmtepomp ging dan niet zo soepel als gepland. Maar de installatie werkt 100%. Al doet continue 20°C me pijn aan mijn groene hart. Wat blijkt nu, de thermostaat is door de installateur van ATAG voorgeprogrammeerd. Waardoor ik mijn stookgedrag niet zelf in de hand heb. Dat is natuurlijk niet handig in dit experiment. Er moet juist geëxperimenteerd worden om te weten welk stookgedrag optimaal is, en ik wil een beter gevoel  krijgen hoe een warmtepomp het best tot zijn recht komt. Dus mijn doel voor de komende tijd: de thermostaat vervangen voor een variant die ik wel zelf aan kan sturen. Zodat ik jullie in mijn volgende blog mee kan nemen in mijn eerste ervaringen met de warmtepomp en wellicht uit kan leggen hoe de installatie werkt.

Lees verder...

Green Light District - IMG_7525newedit

Neem contact op met Jill

Jill geeft advies over het verduurzamen van monumentale panden.