Wai-Han werkt met inspiratie uit de natuur aan duurzame oplossingen

Met haar bedrijf Jut ging Wai-Han de strijd aan met zwerfafval. Wat anderen beschouwden als afval, toverde ze om tot prachtige sieraden en kunstwerken. Tegenwoordig werkt ze bij Leren voor Morgen en het thema duurzaamheid speelt nog steeds een belangrijke rol in haar werk en persoonlijke leven. ‘Als ik door Amsterdam loop, zie ik veel afval. Een plastic flesje dat hier in de gracht valt, komt straks in de zee terecht. De handelingen die je nu verricht hebben altijd weer gevolgen voor later.’ In dit interview lees je hoe Wai-Han zelf bijdraagt aan een groene en gezonde stad. 

Green Light District - Wai-Han 1

Hoe lang woon je al in het Green Light District?

Oorspronkelijk kom ik uit een klein dorpje dicht bij Gouda, maar ik woon al bijna 11 jaar in Amsterdam. Het is nu zo’n 4 jaar geleden dat ik in het centrum ben komen wonen. Daarnaast heb ik veel zomers op Terschelling gewoond en gewerkt. Net als in Amsterdam, kom je daar op het strand en in de natuur veel afval tegen. Ik geef veel om de natuur, dus dat doet wel wat me me. Ik vind het heel fijn om in de natuur te zijn en er in rond te lopen. Daar haal ik inspiratie uit, maar ook heel veel rust.

 

Op welke manieren heeft de natuur jou geïnspireerd?

Vanuit mijn studie op de Kunstacademie ben ik het bedrijf Jut gestart. Vanuit Jut organiseerden wij beach cleanups. Met het afval dat we verzamelden maakten we vervolgens kunst. Daar is op een gegeven moment ook een sieradenlijn uit ontstaan en we hebben ook een aantal grotere kunstwerken gemaakt. Mijn businesspartner is een marine bioloog dus die wist ook al heel veel over de gevolgen van plastic afval op de oceanen en de dieren die erin leven. Toen zij ging emigreren en corona uitbrak is dit helaas op een lager pitje komen te staan, maar ik denk dat er ooit nog wel een doorstart komt. 

Green Light District - Wai-Han3

Vorig jaar heb je ook meegedaan aan het Green Light Lab, een initiatief van het Green Light District om duurzame ideeën naar een hoger niveau te tillen. Hoe heb je dat ervaren?

Ik werd uitgenodigd door iemand die dacht dat het wel iets voor mij zou kunnen zijn. Tijdens het Green Light Lab ontwikkelde ik het idee om vogelhuisjes te gaan maken van gerecycled plastic. Ik ben zelf altijd veel bezig geweest met de biodiversiteit in de stad. De verstening vormt een gevaar en elk jaar wordt de hoeveelheid vogels minder. Ik hou van vogels, dus ik vroeg mij af hoe ik dat zou kunnen veranderen. Ik had al ervaring met het werken met dat soort plastic, dus toen kwam ik eigenlijk bij het definitieve idee.

Ik kwam er tijdens het Green Light Lab achter dat er al veel mensen zijn die verduurzaming willen in de stad. Die ideeën worden alleen vaak buiten het centrum ontwikkeld, omdat er hier niet zoveel ruimte is voor die projecten. Dat vond ik het ook het leuke aan de Green Light Hub, dat die ruimte werd vrijgegeven. Eigenlijk zouden alle lege pandjes dat moeten doen. Ook denk ik dat al deze verschillende projecten beter met elkaar verbonden kunnen worden. Er is echt meer kruisbestuiving nodig.

 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik werk op dit moment als communicatiemedewerker bij Leren voor Morgen. Leren voor Morgen is een bedrijf dat verbindingen maakt tussen scholen die duurzaam willen worden en organisaties die hen daarbij kunnen helpen. Binnen de organisatie staat de Whole School Approach centraal, waarbij de verduurzamingsslag in het onderwijs benaderd wordt vanuit de verschillende niveaus en domeinen die zich binnen en buiten een school bevinden. Dus zowel het ontwikkelen van groene lesprogramma’s, als het verduurzamen van de schoolgebouwen. Het staat nog in de kinderschoenen, maar we zijn heel hard bezig om straks het hele onderwijssysteem te verbeteren. 

Waarom is dat belangrijk?

Ik vind het belangrijk om in een duurzame en groene organisatie werken. Als iemand van de Kunstacademie wordt je ook vaak in een maak-positie gezet, maar ik vind het juist ook leuk en belangrijk om veel te leren over deze onderwerpen. Ik vind ook dat zoiets als Leren voor Morgen ontzettend belangrijk is, vooral voor de toekomst van onze kinderen. Het is een nieuwe generatie dus het heeft veel effect als die gedragsverandering en bewustwording er al op jonge leeftijd in zit. 

Green Light District - WAI-HAN2

Hoe hoop je dat het gebied er over vijf jaar uitziet?

Als ik hier de deur uitstap dan zie ik meteen het afval dat de grachten in vliegt en dat doet echt wat met me. Je hebt hier nauwelijks plekken waar afvalcontainers in de grond geplaatst kunnen worden. Dat leidt ertoe dat veel zakken toch in de grachten waaien. Ik hoop dat daar dus in de toekomst wel een beter systeem voor komt. We zouden bijvoorbeeld de grachten kunnen gebruiken, dat daar de containers op kunnen drijven. Ik hoop daarnaast dat er veel groen zal zijn. Mensen doen dat al door zelf hun potten buiten te zetten. Daar is nu iets meer ruimte voor, omdat er ook weinig toeristen zijn. Gewoon meer groen in het algemeen. Het lijkt me echt leuk om ook van die groene daken op de metrohaltes te hebben. En hopelijk worden de bomen niet gekapt. De ruimte is schaars in Amsterdam, maar ik geloof wel dat er nog veel mogelijk is op dat gebied!

Wat kunnen mensen zelf bijdragen aan een groene en duurzame stad?

Ik denk dat mensen er veel meer mee bezig zijn dan een aantal jaar geleden. Mijn beste tips zijn om een vogelhuisje op te hangen aan je regenpijp en mensen een plantje te geven in plaats van een bos bloemen. Die vergaan snel en een stekje is veel langer houdbaar. En natuurlijk heel veel tegels eruit wippen!