Duurzaam op reis met Jill!

Het Green Light District is weer aardig aan het ontwaken. De huurfietsen rollen weer door de straten, de gidsen met toeristen staan weer op de bruggen en de Zeedijk staat gezellig vol met kleine terrasjes. Grote kans dat je dit leest tijdens je vakantie, of misschien moet je nog vertrekken. In dat geval is deze blog misschien extra interessant voor jou. Deze keer ben ik namelijk in de vervoersmiddelen gedoken, in het bijzonder voor mijn vakantieplannen. Ik heb besloten om me niet langer tegen te laten houden door de pandemie, maar wil wel verantwoord op pad kunnen.

Green Light District - Overstappen

Interrail vs. elektrische auto

Ik ben al een tijdje besmet met de vliegschaamte, waardoor ik het liefst zo min mogelijk afstand afleg voor vakantie. Nu weten we inmiddels allemaal dat het binnen ons eigen kikkerlandje ook goed vertoeven kan zijn, dat heeft de pandemie ons wel doen inzien. Maar ware het niet dat onze nieuwsgierigheid en de ontdekker in ons graag buiten zijn bekend terrein op pad gaat. Mijn persoonlijke doelstelling is om in ieder geval binnen Europa te blijven. Er zijn hier genoeg culturen te ontdekken en het weer in het zuiden is ook zeker niet verkeerd. En je raadt het al, ik stap het liefst niet in een vliegtuig.

Green Light District - Interrail route

Aangezien ik twee jaar op rij naar dezelfde vakantiebestemming ben geweest, middels twee verschillende transportmiddelen, leek het mij een goed moment om mijn ervaringen met jullie te delen. In 2019 ben ik met behulp van Interrail richting de Dolomieten en Lago Maggiore afgereisd, zie de afbeelding hierboven. Het jaar daarop deed ik dit nog eens dunnetjes over met een elektrische auto. Hieronder heb ik een aantal ervaringen ten opzichte van elkaar weggezet.

Green Light District - Blog (3)
Green Light District - Laadprofiel elektrische auto
Elektriciteitsgebruik en laadprofiel gedurende de vakantie betrof circa 390 kWh

Mijn persoonlijke voorkeur is nog altijd om gewoon in de trein te stappen. Het helpt ook niet mee dat ik zelf geen auto heb. Voor mijn gevoel start mijn vakantie al zodra ik in de eerste trein ga zitten. Terwijl bij een auto, net zoals bij een vliegtuig, pas het vakantiegevoel begint als ik op mijn bestemming ben. Dit betekent wel dat ik een stuk minder flexibel ben. Het grootste voordeel dat ik dan ook ervaren heb met de elektrische auto is toch het gemak waarmee je de natuur opzoekt. Maar voor alles is een oplossing. In mijn ideale wereld pak ik dus het liefst de trein voor de ‘langere’ afstanden en huur ik een auto om vervolgens aan de stedelijke omgeving te ontsnappen.

Volgende bestemming!

In augustus start ik aan mijn nieuwe avontuur, dit keer is mijn bestemming Zweden. Behalve dat dit gewoon een prachtig landschap te bieden heeft ga ik ook met name om een van mijn beste vriendinnen en een oom op te zoeken. Dit jaar ga ik dan ook weer met Interrail op pad. Alhoewel ik altijd hard roep dat de treinverbindingen in Europa beter kunnen wil ik jullie vandaag toch laten zien dat er ook nu al veel mogelijk is. Ik geef toe, ik vind het spannend om met de pandemie afhankelijk te zijn van de treinen en de wisselende landafspraken, maar waar een wil is is een weg, uhhh rails. Hoe werkt dat interrailen eigenlijk? Waar moet je op letten en hoe ga je voorbereid op pad?

Green Light District - Stad

De Interrail-pas

Als je eenmaal besloten hebt om te gaan interrailen is het goed om even stil te staan bij welk type pas je nodig hebt. Ga jij voor je 28ste op reis, dan kun je in ieder geval een jongerenpas bestellen. Helaas ben ik dit jaar 28 geworden… Kijk eerst even welke passen er zoal bestaan. De volgende vraag die je jezelf moet stellen is hoe lang je weg gaat en hoeveel reisdagen je nodig hebt. Zo ben ik gaan kijken hoe mijn reis eruit zou kunnen zien. Zelf kijk ik hiervoor altijd op meerdere sites. Zo start ik bij de Interrail app en Google Maps. Maar het helpt vaak ook om de lokale treinen te raadplegen. Ik heb bijvoorbeeld minstens 4 dagen nodig om mijn twee bestemmingen te kunnen bezoeken. Daarnaast zal ik via Duitsland en Denemarken de oversteek naar Zweden moeten maken. Kortom, ik heb minstens een global pass met 5 reisdagen nodig. Zelf heb ik gekozen om een digitale pas te kopen, maar je kunt ook nog steeds de papieren variant kopen.

Mijn treinreis naar Zweden!

Hieronder vertel ik je in vier stappen welke route ik in augustus ga reizen.

  1. Mijn eerste bestemming wordt Falerum ten zuidwesten van Stockholm. Een mooie ontdekking is de nachttrein die via Hamburg naar Stockholm rijdt. Het dichtstbijzijnde intercity station waar deze nachttrein stopt t.o.v. Falerum is Linköping. Het grote voordeel aan een nachttrein is dat je geen extra reisdag verliest. De Interrail-pas rekent namelijk de dag van opstappen. Op mijn eerste reisdag pak ik daarom vlak voor 12 uur de nachttrein in Hamburg. De volgende dag kom ik rond het middaguur in Linköping aan. Vanaf Linköping zal ik een boemeltrein naar Falerum pakken. Deze zal ik los betalen om geen extra reisdag van mijn Interrail af te hoeven strepen.
  2. Om bij mijn oom te komen zal ik terug via Katrineholm een trein naar Karlstad moeten pakken. Helaas woont hij totaal niet in de buurt van een treinstation en zal ik de bus moeten pakken.
  3. Het lukt me niet om in een reisdag terug naar Amsterdam te reizen. Het is dan ook het beste de terugreis in twee delen te splitsen. Het idee is om naar het zuiden van Zweden te treinen. Afhankelijk van de voortvarendheid en mijn eigen energie zal ik ter zijner tijd bekijken of ik alvast de oversteek naar Denemarken maak. Als ik wil kan ik zelf nog een dagje langer blijven om desbetreffende stad te verkennen.
  4. De laatste reisdag zal ik weer via Hamburg en Osnabrück terugreizen naar Amsterdam.

Tips

  • Bepaalde lange afstandstreinen (en nachttreinen) moet je reserveren tegen een kleine vergoeding.
  • Een nachttrein kan je een reisdag besparen, terwijl je ook nog eens een overnachting bespaart.
  • Soms zijn lokale (boemel)treintjes relatief goedkoop, waardoor het zonde is om een reisdag op je Interrail-pas af te schrijven als je geen lange afstanden hoeft te reizen.
  • Controleer ook altijd of de bussen die je wilt pakken ook aangesloten zijn bij de Interrail.
  • Met een Interrail-pas kun je maar een keer je eigen land in en uit. Als je dus een en dezelfde pas voor twee verschillende reizen wilt gebruiken zul je een keer tot en vanaf de Nederlandse grens op eigen tarief moeten reizen.

Hopelijk heb ik je met mijn blog kunnen inspireren om Interrail ook eens te proberen. Het is een schonere manier van reizen, en is wat mij betreft meer ontspannen dan het asfalt happen. De lange afstandstrein hoort naar mijn mening net zo gemakkelijk te worden als een vliegvakantie en door er nu al gebruik van te gaan maken stimuleren we de ontwikkelingen hieromtrent. Ben je nu ook benieuwd hoe het is om zelf te interrailen?

Green Light District - IMG_7525newedit-1024x1536

Vragen? Neem contact op met Jill via info@greenlightdistrict.org.