Dit is waarom Theodoor kiest voor groen

Theodoor van Boven is bewoner en ondernemer in het Blaauwlakenblok. Naast het runnen van de Condomerie, de condoomspeciaalzaak op de Warmoesstraat 141, zet hij zich in voor het vergroenen en verduurzamen van het postcodegebied 1012. In dit interview lees je alles over zijn visie op een duurzame en toekomstbestendige binnenstad.

Green Light District - GLD Calry Wollaert Theodoor van Boven

Hoe lang woon je al in deze buurt en hoe ben je hier terecht gekomen?

In 1979 kon ik voor een halfjaar in het pand van iemand trekken die naar Amerika ging. Daarna ben ik hier gebleven en woon ik nu in de Warmoesstraat. Ik woon hier dus al lang en het voordeel daarvan is dat ik veel mensen ken.

Waarom sluit je je aan bij het Green Light District en waarom zijn groene daken belangrijk voor de buurt?

Ik begrijp het verhaal van Green Light District, wat zij propageren wil ik ook. Maar zij hebben meer kennis en weten het allemaal beter, dan is dat heerlijk aansluiten. Verder geloof ik erin om dingen lokaal aan te pakken. Voordat je het weet ben je de hele wereld aan het verbeteren, maar begin eerst maar eens bij je eigen panden. Dan merk je dat het mogelijk is, maar ook heel moeilijk.

Wat zou je tegen andere bewoners zeggen die nog twijfelen over een groen dak?

Ik zou vragen: Waarom twijfel je? Laat het doorrekenen, kijk naar je ‘return and investments’. Doe je het niet voor de ‘climate change’? Doe het dan voor jezelf. Als je de rekensom goed maakt, dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.

Green Light District - Condomerie

Wat is zo mooi en sterk aan deze buurt?

Dat ‘high and low life’ door elkaar heen leeft. Alle lagen van de bevolking wonen en werken hier. Dat vind ik interessant, je hebt de Beurs, de Bijenkorf, de hotels, veel kunstenaars, oude panden, nieuwbouw en natuurlijk de sekswerkers. De gemeente Amsterdam wil de sekswerkers overigens weg hebben, maar ik begrijp niet waarom. Wat is daar fout aan?

Wat zijn de grootste problemen of uitdagingen in het gebied?

Bij mij staat woningnood absoluut op nummer één samen met klimaatverandering. Corona gaat voorbij, maar ‘climate change’ niet. Mijn stellige overtuiging is dat je bewoners nodig hebt voor vergroening. Focussen op sekswerkers of coffeeshops is in mijn optiek allemaal onzin. Woningnood is prioriteit nummer één en koppel daar meteen klimaatverandering aan. Als je geen fijne woning hebt denk je ook niet na over vergroenen en verduurzamen. Ik ben daar best fel in.

Hoe hoop je dat het gebied er over vijf jaar uit ziet?

Het liefst zie ik over een jaar of halfjaar overal jonge bewoners die hun raam open doen en elkaar begroeten. Daar beginnen we mee. En als die jongeren er eenmaal zijn, dan gaan we met hen in een paar jaar tijd het postcodegebied vergroenen. Desnoods doe je de verplichting aan jongeren dat je woningen voor ze gaat regelen, maar dat ze wel mee helpen de boel te vergroenen.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Tja, wat is vrije tijd? Mijn werk vind ik al erg leuk en ik heb veel verschillende soorten projecten. In alle rust een boek of iets anders interessants lezen. Dat is vrije tijd voor mij.

Tekst: Sam van Donselaar

Green Light District - IMG_1800greenlight